Som huvudregel kan en hyresvärd alltid höja hyran till en ”skälig” nivå, oavsett om det handlar om en bostadslägenhet eller lokal. Man brukar säga att om hyresvärden och hyresgästen tvistar om hyrans storlek ska hyran fastställas till ett skäligt belopp.
Om hyran skall anses vara skälig eller inte avgörs dock på olika grunder beroende på om det rör sig om en bostadslägenhet eller lokal och vad gäller specifikt lokaler utgår man från marknadsvärdet. Detta innebär att hyresvärden har rätt att höja hyran för den enskilda lokalen till en nivå där den är lika hög som hyran för andra likvärdiga lokaler (marknadshyra).
När det kommer till bostadslägenheter gäller det fortsatt att hyran skall vara skälig vilket istället avgörs med hjälp av den s.k. ”bruksvärdesprincipen”. Kortfattat innebär bruksvärdesprincipen att hyran skall motsvara lägenhetens egenskaper vad gäller bl.a. moderniteter, storlek samt geografiskt läge. En hyresvärd har alltid rätt att ta ut en ”skälig” hyra vilket avgörs på olika grunder beroende på vilken typ av lägenhet det rör sig om. Hyran för en bostadslägenhet skall fastställas genom bruksvärdesprincipen och för lokaler är det istället marknadshyra som gäller.